Çocuk Genetik Hastalıkları

Otoinflamatuvar Hastalıklar

Otoinflamatuar bozukluklar, ortamda olayı tetikleyici canlı ve veya antikor olmadan başlayabilen organa özgü, tekrarlayan ve kronik süregelen akut faz reaktanların yükselmesiyle giden, sistemik inflamasyon ile karakterize, monogenetik kalıtımlı, doğal bağışıklık sisteminin disregülasyonu ile seyreden genetik hastalıklardır (Genetik Otoinflamatuar Hastalıklar Tanı Yöntemleri Ve Tedavilerinde Yenilikler (Berdeli A, Türkiye Klinikleri; 2020).

Otoinflamatuar hastalığı olan çocuklarda inflamasyon belirtilerinin eşlik ettiği periyodik ateş atakları bulunmaktadır.

Otoinflamatuvar Hastalıklar Ngs Panelinde Bulunan Genler Ve İlişkili Olduklari Hastalıklar

Moleküler Tıp Laboratuvarında çeşitli oto-inflamatuvar hastalıklar ile ilişkili 37 farklı gen içeren NGS (Next Generation Sequencing-Yeni Nesil Dizileme) paneli uygulanmaktadır. 

Bu gen paneli; NLRP3, NLRC4, IL1RN, PSMB8, TNFRSF1A, MVK, PSTPIP1, MEFV, NOD2, PLCG2, NLRP1, CARD8, NLRP12, CARD14, CECR1, LPIN2, TNFRSF11A, TMEM173, TNFAIP3, LACC1, OTULIN, IL23R, TREX1, IL12RB1, PRF1, DNASE1, UNC13D, STX11, STXBP2, USP43, RIPK1, ELANE, NALP 12, IL10RA, CRFB4, PTPN6, NCSTN genlerini içermektedir.

Bu amaçla hastalardan kan alınmakta ve hastaların Periferik kan örneklerinden (EDTA’lı Tam Kan) çalışmalar yapılmaktadır. 10-25 gün arasında genetik sonuçlar çıkmakta ve raporlama yapılmaktadır.

Otoinflamatuvar Hastalıklar Ngs Panelinde Bulunan Genlerin İlişkili Oldukları Hastalıklar Aşağıdaki Tabloda Verilmiştir.

Otoinflamatuvar Hastalıklar Ngs Panelinde Bulunan Genlerin İlişkili Oldukları Hastalıklar

Genler

CINCA Syndrome —- Familial Cold İnflammatory Syndrome 1 —- Muckle-Wells Syndrome

NLRP3

Familial Cold Autoinflammatory Syndrome 4

NLRC4

Interleukin 1 Receptor Antagonist Deficiency

IL1RN

Proteasome-Associated Autoinflammatory Syndrome 1 And Digenic Forms

PSMB8

Periodic Fever, Familial

TNFRSF1A

Hyper-Igd Syndrome —- Mevalonic Aciduria

MVK

Pyogenic Sterile Arthritis, Pyoderma Gangrenosum, And Acne

PSTPIP1

Familial Mediterranean Fever

MEFV

Blau Syndrome

NOD2

Familial Cold Autoinflammatory Syndrome 3

PLCG2

Autoinflammation With Arthritis And Dyskeratosis

NLRP1

 

CARD8

Familial Cold Autoinflammatory Syndrome 2

NLRP12

Psoriasis 2

CARD14

Vasculitis, Autoinflammation, İmmunodeficiency, And Hematologic Defects Syndrome

CECR1

Osteolysis, Familial Expansile

TNFRSF11A

STING-Associated Vasculopathy, İnfantile-Onset (SAVI)

TMEM173

Autoinflammatory Syndrome, Familial, Behcet-Like

TNFAIP3

 

LACC1

Autoinflammation, Panniculitis, And Dermatosis Syndrome

OTULIN

Psoriasis, Protection Against

IL23R

Chilblain Lupus —- Vasculopathy, Retinal, With Cerebral Leukodystrophy

TREX1

Immunodeficiency 30

IL12RB1

Hemophagocytic Lymphohistiocytosis, Familial, 2 —- Aplastic Anemia

PRF1

Systemic Lupus Erythematosus, Susceptibility To   

DNASE1

Hemophagocytic Lymphohistiocytosis, Familial, 3

UNC13D

Hemophagocytic Lymphohistiocytosis, Familial, 4

STX11

Hemophagocytic Lymphohistiocytosis, Familial, 5

STXBP2

 

USP43

Immunodeficiency 57

RIPK1

Ailesel Akdeniz Ateşi (FMF)

Ailesel Akdeniz Ateşi (FMF) MEFV genindeki mutasyonlar sonucu oluşan en yaygın görülen otoinflamatuar bir hastalıktır. Bu hastalık otomozomal resesif bir hastalık olup Akdeniz bölgesinde özellikle Türk, Ermeni, Arap ve Yahudi etnik grupları arasında geniş yayılım göstermektedir. MEFV geninde homozigot ve/veya birleşik heterozigot mutasyonlara bağlı olarak gelişen 1-3 gün süren ataklar, periyodik ateş, karın ağrısı, artrit ve göğüs ağrısı belirtileri olmaktadır. Moleküler Tıp Laboratuvarımızda yapılan genetik testlerden olan Yeni Nesil Dizileme (Next Generation Sequencing-NGS) kullanarak Türk popülasyonundaki FMF hastalığı ile ilişkili yaygın ve nadir görünen MEFV gen varyantlarının tümü değerlendirmektir. Bu amaçla EDTA’lı Tam Kan kullanılmaktadır ve 10-25 gün arasında genetik sonuçlar çıkmaktadır. FMF Hastalığının Tedavisinde Prof. Dr. Afig Berdeli Ve Arkadaşlarının Bu Hastalığın Teşhisi Ve Tedavisi İle İlgili Güncel Bilimsel Makalelerin Bazıları Aşağıdaki Yer Almaktadır:

Genetik Otoinflamatuar Hastalıklar Tanı Yöntemleri Ve Tedavilerinde Yenilikler (Ailesel Akdeniz Ateşi-Pirin İlişkili Hastalık)

FMF, MEFV geni tarafından kodlanan pirin proteininin missense mutasyonlarının neden olduğu en yaygın kalıtsal otoinflamatuar sendromdur. FMF, saptanabilir patojenik uyaranın yokluğu ve T hücre aktivasyonu olmadan sistemik inflamasyon, tekrarlayan ateş, karın ve eklem ağrısı atakları ile kendini gösterir. MEFV geninin patojenik varyantları, mutasyonun yeri ve pirin fonksiyonu üzerindeki etkisine bağlı olarak dominant veya resesif özellik olarak kalıtılabilir. Pirinin inflamatuar rolünü destekleyen, kendine özgü inflamazom oluşturma hipotezidir ve anti-inflamatuar rolünü destekleyen de sekestrasyon hipotezidir. Pirin, NLRP3 inflamazom aktivasyonunu inhibe eder, ancak PAMP, DAMP ve HAMP’leri algılayarak kendi kaspaz-1 aktive eder ve pozitif bir düzenleyici olarak işlev gören inflamazom oluşumunu başlatır. Yersinia pestis, RhoA aktivitesini negatif yönde düzenler ve böylece PKN1/2’nin aktivasyonunu önler, bu da pirin inflamazom aktivasyonuna neden olur. FMF hastalarının tedavisinde ilk adım kolşisin’dir. Kolşisine dirençli olan hastalar da diğer anti-IL-1β ajanlarını kullanmaları gerekmektedir.

Ailesel Akdeniz Ateşinin Tedavisi
Kolsişine Yanıt Vermeyen Hastaların Tedavisinde; Canakinumab, Ailesel Akdeniz Ateşi Hastalarında Atakları Azaltmak İçin Etkili Ve Güvenli Bir Anti-Il1 Ajanıdır (Berdeli, A., Şenol, Ö., & Talay, G. (2019). Treatment of familial mediterranean fever with canakinumab in patients who are unresponsive to colchicine. European Journal of Rheumatology, 6(2), 85.).